Inti

De prachtige vesten, truien en sjaals van Inti zijn warm en heerlijk om te dragen.

Gemaakt van zachte materialen zoals baby alpaca en merino zijn het kledingstukken die tijdloos is en je steeds wil dragen.

Alles van Inti wordt met de hand gebreid of geweven in Ecuador.

De Nederlandse Anna en Leon kwamen als backpackers in Ecuador en zijn er nooit meer helemaal weggegaan. Samen met de lokale bevolking van 700 breisters en wevers maken ze deze tijdloze comfortabele breisels. Omdat alles met de hand en zoveel zorg wordt gemaakt is er ook maar een collectie per jaar. Ze gebruiken alpaca wol, die geen lanoline bevat en hypoallergeen is.

ERIBÉ

De truien en vesten van dit Schotse merk zijn gemaakt van Shetland wol. De traditionele Schotse manier van breien wordt gecombineerd met ongewone en moderne kleurcombinaties. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende kleurtypes, zodat er voor iedereen wel een passende kleur te vinden is, waar je jaren plezier van hebt.

Deze kledingstukken zijn heerlijk warm, net als de sjaals, handschoenen en mutsen van dit merk.

ERIBÉ maakt al sinds 1986 de traditionele breisels van natuurlijke garens. Sinds mei 2020 worden de truien en vesten in een kleine fabriek in Schotland gemaakt. De breimachines (die uit Duitsland komen) hebben zelfs namen, zoals Bertha en Heidi. De wol is een ademend, natuurlijk materiaal dat milieuvriendelijk en recyclebaar is.

Engel

Het Duitse merk Engel heeft zachte vestjes, tops en leggings van Merino scheerwol, of een combinatie van Merino scheerwol en moerbei zijde. Moerbeizijde is de fijnste zijde. Dit natuurlijke materiaal is geurloos, sterk en hypoallergeen. Merino scheerwol is zacht, vochtregulerende en comfortabel.

Engel wil comfortabele kleding maken die je met een schoon geweten en met overtuiging kunt dragen.

De kleding wordt in Duitsland geproduceerd, zonder gebruik van zware metalen en zonder chemische finish. Het grootste gedeelte van hun collectie is GOTS gecertificeerd, wat inhoudt dat minimaal 70% biologisch wordt geproduceerd. Verder is Engel een van de oprichters van IVN BEST en hebben zij het Grüne Knopf certificaat. Mens en milieu staan bij dit merk voorop. De knopen zijn bijvoorbeeld nikkelvrij en tijdens het productie proces maken ze zoveel mogelijk gebruik van zonne-energie en water-energie.

Ivanhoe

De zachte truien, fijne mutsen en warme vesten worden al sinds 1946 gemaakt door het familiebedrijf Ivanhoe uit Zweden. De gebreide functionele kleding van natuurlijke materialen worden grotendeels in Zweden gemaakt.

Ze gebruiken Merinowol, Cashwol (een extra fijne Merino) en ook bijvoorbeeld Loden Wol. Dit is wol die eerst wordt geweven en daarna behandeld met water.

Ivanhoe is steeds op zoek naar milieuvriendelijke en diervriendelijke materialen en productie. Het is niet voor niets dat ze alleen in Zweden en Europa produceren. Zo houden ze de lijnen kort en de afstanden klein.

Öjbro Vantfabrik

De wanten, mutsen en sokken van dit Zweedse merk zijn van Merino wol gemaakt.

De patronen van dit Zweedse familiebedrijf zijn geïnspireerd op Zweedse folklore, verhalen en tradities. De traditionele breitechnieken worden prachtig gecombineerd met kleuren en patronen die helemaal van deze tijd zijn.

De wanten zijn van Merino en gevoerd met Merino of met een extra warme laag Thinsulate en Velvet Tricot voor de koude dagen. Deze zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die het Syndroom van Raynaud hebben, waarbij ze altijd koude vingers hebben. De ontwerpster heeft zelf last van dit syndroom en heeft hier de extra warme wanten voor ontwikkeld. Door de extra laagjes in deze extra warme handschoenen is de kans op koude vingers een stuk kleiner.

De garens van al hun producten zijn OEKO-Tex gecertificeerd en het merk heeft aandacht voor mens en milieu, Ze zijn steeds op zoek naar milieuvriendelijkere alternatieven.

Emmy Design

De prachtige zachte vestjes van Emmy Design zijn van mooie breisels van onder andere merinowol.

De stijl is nostalgisch en tijdloos, maar combineert goed met verschillende kledingstijlen.

De mooie ajour gebreide items zijn vaak wat korter, waardoor je taille mooi uitkomt.

Het Zweedse Merk wil tijdloze kleding maken waar je jaren plezier van hebt.

Het kleine bedrijf van de zussen Emmy en Lisa is gestart omdat Emmy geen vintage kleding kon vinden die paste bij het koude Zweedse klimaat. Door de kleine schaal van het bedrijf, houden de zussen zelf mens en milieu goed in de gaten.

Rifo

De vesten en truien van Rifo zijn tijdloos met mooie structuren en worden gemaakt van 95% gerecyclede Kashmir en 5% gerecyclede wol.

Het Italiaanse merk Rifo is gestart als een crowdfunding actie van Niccolló in 2017 om een milieuvriendelijke kledinglijn te starten. De naam verwijst naar het Toscaanse dialect en betekent opnieuw maken. In deze streek worden van oorsprong al materialen gerecycled en Rifo wil dit proces graag gebruiken om kleding te maken die minder belastend is voor het milieu.

Het ruwe materiaal wordt opnieuw gesponnen. Het bevat al kleur, waardoor er drastisch op het water wordt bespaard. Alleen in sommige gevallen wordt de wol nog geverfd om een fellere kleur te verkrijgen.

De gerecyclede Kashmir wol is GRS gecertificeerd (Global Recycling Standard), en het bedrijf heeft de OEKO-Tex en Responsible Wool Standard.