Wol is een zelfreinigend materiaal, en het advies is ook om wol zo min mogelijk te wassen.

Beter is het om je kledingstuk na het dragen buiten of voor het open raam te luchten. Ook kun je je wollen kledingstuk in de badkamer ophangen als je gaat douchen. De stoom heeft ook een reinigend effect.

Als je het geluk hebt dat er verse sneeuw is gevallen, kun je ook je wollen item in de sneeuw leggen, en na een tijdje omdraaien. Daarna kun je het liggend drogen.

Mochten er vlekken in gekomen zijn, dan kun je deze het beste direct deppen (niet wrijven!) met een licht vochtige doek en daarna goed laten drogen.

In het uiterste geval kun je je kledingstuk wassen. Kijk hiervoor goed op het label van je item. Mocht je op de hand willen wassen, dan is het belangrijk om niet te gaan wringen of wrijven met de wol. Je loopt de kans dat de wol gaat vervilten. Ook is het belangrijk dat je de temperatuur van het waswater en het spoelwater gelijk houdt. Door temperatuurverschil kan je wollen item krimpen. Laat je wollen kleding nooit in een sopje weken.

Sommige wasmachines hebben een speciaal wolwasprogramma. Gebruik dit wel met een speciaal wolwasmiddel. Na het wassen ook weer liggend drogen.

Door het dragen kan wol gaan pillen. Dit is een natuurlijke reactie op de wrijving. Deze kleine bolletjes kun je voorzichtig met de hand van de wol aftrekken. Gebruik hiervoor geen elektrisch apparaat, dat schuurt de wol als het ware kapot. Na verloop van tijd wordt het pillen vanzelf minder.